Pandora empresonada / Pandora encarcelada

Pandora empresonada

Escric aquestes línies de tornada de l’Audiència Nacional, amb la mirada al clatell dels set joves que no tornen amb nosaltres cap a Barcelona i que enfilaren ahir cap a Soto del Real, la setmana abans de Nadal. Intento ordenar les idees a l’escalf de la mirada fixa d’en Pau quan ahir a les garjoles l’informàvem de la pèrdua de la llibertat i del desconcert d’aquells altres quatre que ahir sí que vam poder rescatar, contrariats amb la satisfacció de ser lliures en un moment tan fosc.

Però el desconcert en l’aspecte humà no és comparable a la perplexitat jurídica que ens ha provocat la lectura de les interlocutòries de presó provisional. El jutge parla dels GAC (Grups Anarquistes Coordinats) com a organització terrorista i utilitza per a provar la pertinença dels imputats els fets que assistien a reunions o que participaven en l’elaboració de butlletins i publicacions de caràcter propagandístic llibertari. Altra vegada, la democràcia segrestada. L’associacionisme com a base de la sospita. El vincle comunitari com a eix del mal. La reflexió i la ploma crítica com a indici terrorista. La resolució judicial no concreta cap relació de les persones detingudes amb cap bomba concreta, amb cap explosió, amb cap dany, ni tan sols amb un trist contenidor cremat. Ja tenim doncs la perversió conceptual servida: el terrorisme ja no es genera amb atemptats contra les persones o els béns, la intimidació pròpia de la violència política ara neix de les reunions, els butlletins, les cartes i la solidaritat amb les preses.

Altra vegada, la democràcia segrestada. L’associacionisme com a base de la sospita

Ahir després de més de 60 hores d’espera, quan el jutge acabava de firmar les ordres de presó li demanàvem perquè no acumulava a aquest sumari totes les altres investigacions sobre accions reivindicades per grups anarquistes. El jutge Bermúdez ens responia, «no investigo els possibles atemptats, jo investigo l’organització i el que poden ser de perill per al futur». Segona perversió, ja no es jutja el que un ha fet sinó el que podria fer en un futur. Dret penal d’autor (i d’autora); ja no valorem les conductes i els actes sinó les formes de ser i els pensaments. Tot això en secret de sumari i per tant defensa a cegues. Amb el convenciment de la falsedat de les imputacions, vam intentar rebatre la interpretació que es feia d’alguna de les troballes en els escorcolls, amb la intenció d’anticipar-nos als relats criminalitzadors que coneixem. En Pau, per exemple, va explicar que tenia bombones petites a casa per a la cuina de la furgoneta que fa servir per anar a la muntanya a escalar, de la que vam aportar fotos a la declaració.

Resultat infructuós. El jutge, en un autisme descarat, repeteix en la resolució de presó que si en Pau tenia unes bombones a casa eren per a fabricar bombes. No hi ha llibertari muntanyista en el seu imaginari. Pensament simple, pensament únic i en Pau cap a la presó.

Caldrà treballar altre cop a fons per descriure la darrera novel·la de la Unitat d’Informació de Mossos d’Esquadra; per cert, única unitat responsable de la investigació -malgrat que després en les notes de premsa sempre s’informi que es limiten a complir ordres de l’Audiència Nacional- perquè els jutges, també en aquest cas, actuen amb el material que els posa a disposició la policia judicial i aquesta vegada qui ha emmordassat Pandora té la seu en l’estructura d’estat que hi ha al complex Egara de Sabadell.

Entre les detingudes que ahir no van sortir, vaig retrobar-hi una companya del meu primer curs a la facultat de filologia a qui feia molts anys que no veia i amb qui havíem compartit l’assignatura de mitologia grega. Cínicament ens vam retrobar als passadissos de l’Audiència en una operació que porta nom de dona grega. Amb la indignació intentava recordar el mite i al final vaig caure-hi. Els Mossos han obert la capsa de Pandora amb tots els maldecaps que ens comporta però reivindico el final del mite: va quedar-hi una única cosa dins de la capsa, elpis, l’esperança. Si la despullem de la pàtina judeocristiana, ens serveix de consigna judicial, convençuts de la força de les nostres esperances de canvi en general i de la confiança que aviat tindrem tots els companys amb nosaltres mateixos.

Benet Salellas 12/19/2014

Pandora encarcelada

Escribo estas líneas de vuelta de la Audiencia Nacional, con la mirada en la nuca de los siete jóvenes que no vuelven con nosotros hacia Barcelona y que enfilaba ayer hacia Soto del Real, la semana antes de Navidad. Intento ordenar las ideas al calor de la mirada fija de Pau cuando ayer en las celdas le informábamos de la pérdida de la libertad y del desconcierto de aquellos otros cuatro que ayer sí pudimos rescatar, contrariados con la satisfacción de ser libres en un momento tan oscuro.

Pero el desconcierto en el aspecto humano no es comparable a la perplejidad jurídica que nos ha provocado la lectura de los autos de prisión provisional. El juez habla de los GAC (Grupos Anarquistas Coordinados) como organización terrorista y utiliza para probar la pertenencia de los imputados los hechos de que asistían a reuniones o que participaban en la elaboración de boletines y publicaciones de carácter propagandístico libertario. Otra vez, la democracia secuestrada. El asociacionismo como base de la sospecha. El vínculo comunitario como eje del mal. La reflexión y la pluma crítica como indicio terrorista. La resolución judicial no concreta ninguna relación de las personas detenidas con ninguna bomba concreta, con ninguna explosión, con ningún daño, ni siquiera con un triste contenedor quemado. Ya tenemos pues la perversión conceptual servida: el terrorismo ya no se genera con atentados contra las personas o los bienes, la intimidación propia de la violencia política ahora nace de las reuniones, los boletines, las cartas y la solidaridad con las presas.

Otra vez, la democracia secuestrada. El asociacionismo como base de la sospecha

Ayer después de más de 60 horas de espera, cuando el juez acababa de firmar las órdenes de prisión le pedíamos porque no acumulaba a este sumario todas las otras investigaciones sobre acciones reivindicadas por grupos anarquistas. El juez Bermúdez nos respondía, «no investigo los posibles atentados, yo investigo la organización y lo que pueden ser de peligro para el futuro». Segunda perversión, ya no se juzga lo que uno ha hecho sino lo que podría hacer en un futuro. Derecho penal de autor (y de autora); ya no valoramos las conductas y los actos sino las formas de ser y los pensamientos. Todo esto en secreto de sumario y por tanto defensa a ciegas. Con el convencimiento de la falsedad de las imputaciones, intentamos reflejar la interpretación que se hacía de alguna de los hallazgos en los registros, con la intención de anticiparnos a los relatos criminalizadores que conocemos. Pau, por ejemplo, explicó que tenía bombonas pequeñas en casa para la cocina de la furgoneta que usa para ir a la montaña a escalar, de la que aportamos fotos en la declaración.

Resultado infructuoso. El juez, en un autismo descarado, repite en la resolución de prisión que si Pau tenía unas bombonas en casa eran para fabricar bombas. No hay libertario montañista en su imaginario. Pensamiento simple, pensamiento único y Pau a la cárcel.

Habrá que trabajar de nuevo a fondo para describir la última novela de la Unidad de Información de los Mossos; por cierto, única unidad responsable de la investigación -aunque después en las notas de prensa siempre se informe que se limitan a cumplir órdenes de la Audiencia Nacional- porque los jueces, también en este caso, actúan con el material que los pone a disposición la policía judicial y esta vez quien ha amordazado Pandora tiene su sede en la estructura de estado que hay en el complejo Egara de Sabadell.

Entre las detenidas que ayer no salieron, reencontré una compañera de mi primer curso en la facultad de filología a la que hacía muchos años que no veía y con quien habíamos compartido la asignatura de mitología griega. Cínicamente nos reencontramos en los pasillos de la Audiencia en una operación que lleva nombre de mujer griega. Con la indignación intentaba recordar el mito y al final caí en ella. Los Mossos han abierto la caja de Pandora con todos los dolores de cabeza que nos conlleva pero reivindico el final del mito: quedó una única cosa dentro de la caja, la esperanza. Si la desvestimos de la pátina judeocristiana, nos sirve de consigna judicial, convencidos de la fuerza de nuestras esperanzas de cambio en general y de la confianza que pronto tendremos todos los compañeros en nosotros mismos.

Benet Salellas 12/19/2014

https://directa.cat/actualitat/pandora-empresonada

Deja un comentario